دریانورد ایرانی که 20سال روی اب بوده است
رکوردهای یک دریانورد ایرانی:20 سال مداوم زندگی روی
آب/سفر به 150 کشور
به گزارش سامانه خبری سازمان بنادر، علیرضا هاشمی طاهری دریانورد شناخته شده ایرانی، نویسنده دایره المعارفی 16 جلدی با نام «جان کلام» است. او در این کتاب از تجربیات سفرهای دریایی خود بهره گرفته و مجموعه ای کاربردی تهیه کرده است. مجموعه تازه او بخش دوم کارش را تکمیل می کند. دایره المعارف جدید هاشمی بیش از 160 هزار نکته آموزشی را در خود جایی داده است. گفت و گوی کوتاه با او درباره روزهای حضورش در دریا و فرایند تدوین این دایره المعارف صورت داده ایم که در زیر می خوانید:
آقای هاشمی چطور دریانورد شدید؟
قبل از انقلاب فکر می کنم ابتدای دهه 30 بود که وارد حوزه دریانوردی شدم. ابتدا به نیروی دریایی رفتم. پس از چند سال حضور در نیروی دریایی وارد سازمان بنادر و دریانوردی شدم و در همین سازمان هم بازنشسته شدم. مدتی هم در ایتالیا و در دیگر کشورهای دنیا بوده ام. حضورم در ایتالیا 11 سال طول کشید.
چند سفر دریایی داشتید؟
بخش مهمی از زندگی من روی آب ها گذشت. حدود 20 سال به صورت مدام روی آب بودم. هنوز هم به خوبی روزی که نشان دریانوردی را دریافت کردم به یاد دارم.
چه نشانی؟ نشان دریانوردی را به چه کسانی می دهند؟
نشان نیست. در واقع لوح و لقب دریانوردی است. مکانیزم خیلی روشن است. یک ملوان زمانی لقب دریانورد می گیرد که حداقل در عمر سفرهای دریایی که داشته، یکبار از خط استوار گذر کند. وقتی از خط استوا برای اولین بار گذر کرد به او می گویند، دریانورد. پیش از این در واقع دریانورد نیست.
لوح می دهند؟
بله. این لوح را من هم دارم. خیلی ساده است. کنار لوح عکس یک کشتی جنگی کشیده اند که نوک کشتی خط استوار را قطع کرده است. بالای آن هم نشان مخصوصی حک شده است. اصل لوح امریکایی است. یعنی آنها این مراسم را گذاشته اند. خلاصه در این لوح متنی کوتاه نوشته شده است. پایین برگه را هم کاپیتان کشتی باید امضاء کند. او در واقع شهادت می دهد که مثلا یک ملوان در حضور او در کشتی از خط استوار گذر کرده است.
مراسم خاصی هم دارد؟
بله، روزی که این اتفاق می افتد، دریانورد مورد نظر به عنوان پادشاه دریاها معرفی می شود و در کشتی برای او جشن می گیرند. مراسم خیلی جالبی دارد. یک نفر هم ملکه دریا می شود. دریانورد جدید هم پادشاه دریا می شود. خلاصه یک جشن مختصری روی دریا برگزار می کنند و از آن پس دیگر ملوان گذشته یک دریانورد است.
شما می گویید حدود بیست سال روی آب بودید، وضعیت خانوادگیتان چطور بود؟ ازدواج کرده بودید؟
نه. بالاخر من می دانستم، باید مدت زمان زیادی روی آب باشم بنابراین ازدواج نکردم.
شما چه سالی دریانورد شدید؟ جشن هم داشتید؟
باید دقیقا فکر کنم. خیلی سال قبل است. برای من هم جشن گرفتند. واقعا روز جالبی بود.
بازهم پیش آمد که از خط استوار گذر کنید؟
بله، بازهم تکرار شد ولی دیگر دریانورد شده بودم.
چند کشور را دیده اید؟
به بیش از 150 کشور جهان سفر کرده ام. حداقل در بیش از دو سوم این کشورها هم گشت و گذار داشته ام و چیزهای دیده ام. اینها همگی تجربه های سال های دریانوردی من بود.
همیشه در سازمان های ایرانی بودید؟
خیر. اصلا کار را ابتدا از ایتالیا شروع کردم. اجازه بدهید شرح ماجرا را کوتاه بگویم احتمالا برای جوانان جالب باشد. دقیقا به یاد دارم ساعت سه صبح شنبه بود. باید به فرودگاه مهرآباد می رفتم تا از آنجا به ایتالیا پرواز کنم. آن زمان ها که تاکسی و آژانس و از این جور وسایل نبود. خلاصه یکی از همسایه ها من را به فرودگاه رساند. به ایتالیا که رسیدم حدود ظهر بود. از آنجا سوار اتوبوس شدم، با اتوبوس به شهری دیگر رفتم. از آنجا سوار تاکسی شدم، با تاکسی هم مسافتی را طی کردم تا به شهر بعدی رسیدم. در شهر بعدی رسم بود که مردم دوپرخه سوار می شوند، با دوچرخه هم مسافتی را طی کردم تا به مقصد بعدی رسیدم. در آنجا باهلیکوپتر راهی بندر اصلی شدم. از این مدت حدود یازده سال در ایتالیا بودم. 9 سال هم در کشتیرانی ها و نقاط مختلف دیگر بودم.
به غیر از مراسم اعطای عنوان دریانوردی بازهم پیش آمد که از شما تقدیر شود؟
من طی سال هایی که روی آب بودم، تقریبا تمامی اقیانوس ها و دریاها را دیده ام و از آنها گذر کرده ام. به همین مناسبت یک گواهینامه بین المللی هم به من دادند.
در ایران هم در سازمان بنادر کار خاصی داشتید؟
بله. در ایران هم مدتی در بوشهر بودم و در سازمان بنادر و دریانوردی بودم. حالا هم به سازمان رفت و آمدهایی دارم.
دایره المعارفی هم مثل اینکه تدوین کرده اید؟
بله. شاید باورتان نشود ولی مجموعا 50 سال برای تدوین آنها زمان گذاشتم. برای تدوین این دایره المعارف از تمام تجربه های عمرم استفاده کردم.
این کتاب محصول سفرهای دریایی شماست؟
اینطور هم می شود گفت. بالاخره طی سال هایی که به کشورهای مختلف سفر کردم، دانسته های زیادی کسب کردم. اینها را همگی در این دایره المعارف جمع آوری کردم.
یعنی اگر یک دریانور قصد داشته باشد، یکسری اطلاعات پیدا کند می تواند به این کتاب شما رجوع کند؟
قطعا. من تمامی اصولی که او نیاز به دانستن آنها را دارد در این دایره المعارف قرار داده ام. حالا ممکن است یک بخشی از کار به زندگی شخصی او هم ربط داشته باشد. یک دریانورد به غیر از اصول دریانوردی باید سبک درست زندگی و اصول رایج بین المللی را بداند. به همین جهت این دایره المعارف سعی می کند تا همگی این اصول را آموزش دهد.
یک مثال بزنید؟
در این کتاب به صورت کامل شرح اتفاقاتی که ملوانان نیاز دارند، آمده است. مثلا اگر یک دریانورد به کشوری خارجی رفت و زبان را به درستی نمی دانست می تواند با رفتاری مشخص منظور خود را به دیگران برساند. حالا فکر کنید او به رستوران برود. چطور می خواهد غذا سفارش دهد؟ این دایره المعارف چنین اصولی را هم آموزش می دهد.
سری جدیدی هم از این دایره المعارف تدوین کرده اید؟
بله. تقریبا کار سری جدید هم تمام شده و بزودی منتشرمی شود. این سری 16 هزار تصویر رنگی هم دارد.
ر
www.khabaronline.ir
- ۹۲/۰۶/۲۱